MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus Vista   go to: Index - vorige - volgende
       
Les 3 Het Bureaublad (1)  
     
Het menu Start

Een belangrijk onderdeel van Windows Vista is de knop "Start" (1).
Wanneer we deze klikken opent het "menu Start".

Het menu Start is verdeeld in verschillende gebieden.

De linkerhelft, het witte gedeelte, is verdeeld in twee secties.
In de bovenste sectie (5) vinden we twee programma's, Internet en E-mail. Dit lijstje zal voor jou meer dan waarschijnlijk anders zijn, maar veel maakt dit niet uit. Wat je moet weten over dit lijstje is dat de programma's die hier voorkomen "vaste programma's" zijn. Met andere woorden we plaatsen programma's in dit lijstje wanneer we deze regelmatig gebruiken, en we hiervoor geen snelkoppeling hebben op ons bureaublad. Hoe je dat doet leg ik je straks uit.

In de onderste sectie (6) van het witte gedeelte worden de onlangs geopende programma's weergegeven. Met andere woorden, de hier vermelde programma's zijn variabel, en dit lijstje wordt dan ook steeds aangepast naar de programma's waar je laatst mee hebt gewerkt.

 

>
Om een programma aan het lijstje met 'vaste programma's' toe te voegen klik je eerst de wisselknop "Alle programma's", rechtsklik je dit programma dat je wil toevoegen aan de lijst, en kies je "Aan het menu Start vastmaken" in het drop-downmenu.
Wens je dit later terug te verwijderen uit deze lijst, rechtsklik je het programma in dit lijstje, en kies je "Uit deze lijst verwijderen".
 
Zoekopdracht starten

Onder het witte gedeelte in het menu Start hebben we de het vak "Zoekopdracht starten" (4).
Ook dit is nieuw in Windows Vista.

Wanneer we de Startknop hebben geklikt, bevindt onze cursor zich automatisch in dit vak en kunnen we onmiddellijk beginnen typen naar wat we zoeken. Bijvoorbeeld het programma Microsoft Word.

Van zodra ik Word begin te typen toont Vista me de programma's die voldoen aan deze zoekopdracht. Hoe meer ik typ, hoe selectiever Vista zal zijn in z'n selecties.

Vista zal automatisch het programma selecteren waarvan hij denkt dat je dit zoekt, het enige wat jij nog hoeft te doen is de "Entertoets" op je toetsenbord klikken wanneer hij het juist heeft.
Is dit niet het geval, dan selecteer jij het juiste programma in de lijst, en klik je de "Entertoets" op je toetsenbord.

Maar Vista geeft ons niet alleen de programma's die voldoen aan de zoekopdracht, het geeft ons ook de bestanden op onze computer weer, die het ingetypte bevatten.
Zelfs als dit woord in het bestand staat en niet voorkomt in de bestandsnaam.

Hetzelfde bij de sectie "Communicatie", hier zal Vista de E–mailberichten weergeven die de zoekterm bevatten aan het begin van een woord in de berichttitel of ergens in de hoofdtekst van het bericht.
 

Als er geen zoekresultaten gevonden zijn, klik je de knop "Overal zoeken" en wordt de zoekopdracht uitgevoerd op de gehele computer.

Klik de knop "Op het Internet zoeken" wanneer je naar een bepaald woord wil zoeken op het Internet.
 
Meer over de optie "Zoeken" vertel ik je in latere lessen.
 
Computer uitschakelen

Rechts van het zoekvak "Zoekopdracht starten" hebben we drie knoppen. De eerste knop met het aan/uit-logo (1) lijkt in eerste instantie bedoeld om de computer uit te schakelen. Dat is ook wel zo, alleen zit er standaard een slaapfunctie in.
Wanneer je op deze knop klikt wordt de computer in een slaapstand gebracht. De computer wordt niet helemaal uitgezet, maar verbruikt in de slaapstand zeer weinig energie. Het grote voordeel hiervan is wanneer we de computer weer opstarten, het systeem in enkele seconden weer helemaal opgestart is. Alle geopende programma's en gegevens zijn onmiddellijk weer beschikbaar.

De knop ernaast (2) dient om de computer op slot te zetten. Dit vergrendelen is bijvoorbeeld nuttig wanneer je de computer verlaat en anderen dan geen taken kunnen uitvoeren onder uw naam.

Natuurlijk blijft het mogelijk de computer echt uit te zetten. Klik hiertoe op de pijlknop (3) rechts van deze twee knoppen en kies de optie "Afsluiten"

Je kunt de meeste computers uit de slaapmodus halen door de aan/uit-knop van de computer in te drukken. Niet alle computers zijn echter hetzelfde, daarom is het ook mogelijk dat je de computer uit de slaapstand kunt halen door op een willekeurige toets op het toetsenbord te drukken, door met een muisknop te klikken of door bij een draagbare computer het deksel te openen.
style="display:inline-block;width:120px;height:90px" >

Mijn bescheiden mening is, wanneer je in geen weken of maanden aan je computer zit kan je deze volledig afsluiten, maar werk je dagelijks met de pc, plaats deze dan in slaapstand.

Vergeet dan niet de bestanden op te slaan voor je deze in slaapstand plaatst.

Mocht er dan een ezel het snoer van je computer uittrekken, of mochten ze bij Electrabel eens panne hebben, ben je toch je gegevens niet verloren.
 
Snelkoppelingen

Het gebied in het rechterdeel van het menu "Starten" toont een lijst met snelkoppelingen naar veelgebruikte Windows-onderdelen.

Bovenaan deze lijst staat de gebruikersnaam, dat is de naam waarmee je bent ingelogd op deze computer. Door hier op te klikken open je een map met daarin al uw bestanden (documenten, muziek-, video- en fotobestanden enzovoort).

Via de opties Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Ontspanning open je specifieke gebruikersmappen waarin dit soort bestanden zijn opgeslagen.

Met de knop Zoeken kunt u een zoekvenster openen.

Onlangs geopende items toont recent geopende bestanden en via de optie Computer krijgt u direct toegang tot alle in het systeem aanwezige en op de pc aangesloten verwisselbare harde schijven. De optie Netwerk toont alle actieve netwerkverbindingen en via de optie Verbinding maken kunt u verbinding leggen met andere netwerken.

Het Configuratiescherm biedt toegang tot diverse Windows-onderdelen.

Met de optie Standaard programma's kunt u onder meer door het koppelen van bestandextensies opgeven welke programma's u standaard wenst te gebruiken voor bijvoorbeeld tekstverwerking, beeldbewerking enzovoort.

Via de optie Help en ondersteuning krijgt u toegang tot de helpfuncties van Windows Vista.
 
 
Index - vorige - volgende

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>