MENU
 
Home
Nieuwsbrief
GC in de media
SiteMap
 
Tips en Tricks
Excel
Word
Photoshop
PowerPoint
Surf Tips
Gmail
Android
iPad
Excel ClipTips
 
cursus Office 2016
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2013
Excel
PowerPoint
Word
Nieuw in Excel 2013
Nieuw in Word 2013
Nieuw in PowerPoint 2013
 
cursus Office 2010
Access
Nieuw in Excel 2010
Excel automatiseren
Excel
OneNote
Outlook
PowerPoint
Word
 
cursus Office 2007
Access
Excel
Outlook
PowerPoint
Publisher
Visio
Word
 
cursus Office
2000-2002-2003-XP
Access
Excel
PowerPoint
Outlook
Word
 
cursus Photoshop
CC -3D
Animatie
CS6
CS5
CS4
CS2 - CS3
Lightroom 3
Elements 6
Mask Pro
Nik Collection
 
cursus Dreamweaver
CS3
 
cursus Illustrator
CS4
 
cursus Flash
CS4
 
cursus Fireworks
CS4
 
cursus Paint Shop Pro
X en X2
 
cursus Premiere
Elements 7-8
 
cursus Joomla
Joomla 1.5
 
Sociale Netwerk sites
Facebook
LinkedIn
Twitter
 
iPad
Apps
 
Diversen
Celtx
CSS
DropBox
Firefox 3.6
GIMP
Internet Explorer 9
LIME
Linux
OpenSUZE
PREZI
ProShow Producer
YouTube
 
cursus Google
Agenda
Analytics
Gmail
Zoeken
Picasa 3
SketchUp
Chrome
Street View
 
cursus Windows
Live Movie Maker
Windows 10
Windows 8
Windows 7
XP
Vista
 
cursus Office '97
Word
Excel
 
 
>

 

Cursus openSUSE   go to : Index - Vorige - Volgende
       
Les 2 KDE Quick Start  
 
OpenSUSE® voorziet in de tools die Linux* gebruikers nodig hebben in hun dagelijkse activiteiten. Het komt met de gebruikersvriendelijke grafische desktop omgeving KDE, dat communiceert met het onderliggende Linux systeem om toegang te krijgen tot files, folders en programma`s. OpenSUSE voorziet in geïntegreerde applicaties voor een brede inzet van toepassingen (office, multimedia, internet). Ook is de Libre Office suite inbegrepen waarmee je documenten in allerlei formats kan bewerken en opslaan. Libre Office is verkrijgbaar voor meerdere besturing systemen, waardoor je de data zonder problemen met meerdere systemen kan uitwisselen
>
1 Starten met KDE
Als het systeem opstart, wordt er normaal gesproken gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord. Heb je het systeem niet zelf geïnstalleerd, vraag dan de systeem administrator naar jouw gebruikersnaam en password.
 
Na het voor het eerst inloggen zie je de KDE desktop, waarin je de volgende Basis elementen zult zien.
 
Desktop Folder:
Standaard laat de desktop folder de inhoud zien van de /Desktop Directory. Zet je een bestand in deze directory dan verschijnt hij ook in de desktop folder op het bureaublad.
 
Desktop Context Menu:
Met een rechter muis klik in het bureaublad verschijnt de desktop context menu keuze, hiermee kan je het uiterlijk van de desktop aanpassen maar ook panelen en widgets in het bureaublad plaatsen, het scherm vergrendelen, zoeken naar toepassingen en het systeem afsluiten
 
Desktop Toolbox:
Als je met de muis naar de rechter bovenhoek van het bureaublad gaat en daar klikt, kom je in een menu waarmee je widgets kan toevoegen of vastzetten, maar ook sneltoetsen mee kan aanmaken
 
KDE Panel:
Standaard staat links onderin het bureaublad het KDE start menu. Met dit start menu kan je de software kiezen die je nodig hebt. Standaard worden hier eerst de favoriete programma`s getoond. Als je met de Muis cursor op een icoon staat krijg je een korte beschrijving van het programma te zien.
 
2 Programma`s starten
Je kan een programma starten door gebruik te maken van het start menu maar ook via een terminal met de command line. Een programma wordt gestart door slechts een keer te klikken op het programma icoon
 
2.1 Het start menu gebruiken
Om het startmenu te openen klik je linksonder op het programma starter menu in het paneel of je gebruikt de toetsen combinatie [ Alt] + [F1] . In het start menu vind je de volgende mogelijkheden, bovenin kan je een zoek opdracht uit laten voeren. Onderin zie je tabs waarmee je een snelle toegang hebt naar de belangrijkste functies van het hoofdmenu.
 
De tab “favorieten” laat je een standaard selectie van de belangrijkste toepassingen zien. De tab “programma`s” laat alle geïnstalleerde programma`s zien, hier kan je door de programma`s navigeren door middel van de schuivende panelen De tabs ” computer” en “recent gebruikt” geven je de mogelijkheid om snel te de meest gebruikte programma`s, toepassingen te openen. Via de tab “verlaten” kan je de pc afsluiten, vergrendelen, herstarten, afmelden Of gebruikers wisselen.
 
Als je een programma vaak gebruikt dat niet in de tab “favorieten” staat kan je die eenvoudig hieraan toevoegen. Klik rechts op het programma icoon van je keuze en kies voor het toevoegen aan “favorieten.
 
2.2 Het zoek programma gebruiken
Krunner, het zoek programma van KDE is een help applicatie waarmee je snel programma`s kan vinden. Maar je kan er ook applicaties en locaties mee vinden. Maak gebruik van [alt]+[F2] om Krunner te starten. Type een opdracht in b.v dolphin. Terwijl je dit intypt zie je dat een dialoog venster je de mogelijk applicaties of acties laat zien. Selecteer een van de onderstaande voorgestelde mogelijkheden door op [enter] te drukken.
 
Met K-runner kan je ook zoeken in een groot aantal plug-ins voor een uitgebreide Zoekfunctie. Klik op de “steeksleutel” naast het invoer venster, je ziet dan de volledige lijst voor extra zoek functionaliteiten. Je kan hierdoor ook zonder een Browser te openen zoeken op het web.
 
2.3 Zoeken naar programma`s
Het hoofdmenu en K-runner bieden een zoek functie waarmee je snel een programma kan starten, zelfs als je de exacte locatie of applicatie naam niet weet.
Bij elke letter die je intypt worden de voorgestelde mogelijkheden nauwkeuriger waardoor er een goede match wordt voorgesteld van mogelijke applicaties of programma`s die je zoekt.
 
3 Gebruik van Media mogelijkheden
Als je een CD of DVD in de drive plaatst of een usb apparaat in plugt, zal de widget apparaat melder geactiveerd worden. Deze apparaat melder biedt je de mogelijkheid om een direct een software programma te kiezen om op te starten.
 
Een voorbeeld; Als je een digitale camera inplugd laat de apparaat melder zien welke applicaties er zijn om de foto`s te downloaden, te openen of op te slaan. In dit geval downloaden met programma`s als Gwenview of Digikam. Je kan ook de foto`s openen in de filemanager. Om de camera af te koppelen klik op het Icoontje rechts naast de aangegeven verwijderbare apparaat.
 
4 Aanpassen van het Bureaublad
Je kan het uiterlijk en de gedragingen van KDE geheel aanpassen aan je eigen Wensen.
 
4.1 Vergrendelen en ontgrendelen van de Bureaublad objecten
Bureaublad objecten kunnen op hun huidige positie worden vergrendeld om te zorgen dat ze niet gaan zwerven over het bureaublad. Zolang de objecten zijn Vergrendeld kunnen ze niet verplaatst, verwijderd of gewijzigd worden.
 
Om te vergrendelen of te ontgrendelen klik je op de Cashew icon in de rechter bovenhoek van het bureaublad en selecteer je daar de mogelijkheid tot vergrendelen of ontgrendelen van de widgets.
 
Een andere mogelijkheid is om met een rechter muisklik in het bureaublad de widgets te vergrendelen of ontgrendelen.
 
4.2 Aanpassen van Bureaublad elementen
Onderstaand vind je enkele voorbeelden om jouw bureaublad een eigen look te geven
 
Procedure1 Plaatsen van Iconen op het bureaublad
Om een applicatie link op je bureaublad of paneel te plaatsen ga je als volgend te werk
 
  1. Klik op het startmenu en zoek naar het icoon wat je op het bureaublad wil plaatsen
  2. Klik rechts op de applicatie en selecteer datgene wat je wenst b.v: aan favorieten toevoegen, aan bureaublad toevoegen of aan paneel toevoegen. Vergeet niet om eerst de widgets te ontgrendelen.
  3. Om de positie van een icon te veranderen klik je rechts en sleep het icoon naar de gewenste positie.
Om een icoon te verwijderen klik je rechts op het icoon en kies dan voor de mogelijkheid verwijder dit icoon
 
Procedure2 Plaatsen van iconen op het bureaublad of paneel
  1. Om iconen toe te voegen aan het bureaublad of paneel, klik je rechts op een lege plaats in het bureaublad en selecteer widgets toevoegen. Om een icoon toe te voegen aan het paneel klik je rechts op een lege plaats in het paneel en selecteer widgets toevoegen. Mocht het toevoegen niet lukken, dan zijn hoogstwaarschijnlijk de widgets nog Vergrendeld. Ontgrendel ze dan eerst.
  2. In de lijst die verschijnt selecteer je een widget. Gebruik de scrollbar om te bladeren door de widgets. Om de keuze te versnellenkan je ook kiezen voor een zoektekst optie in een categorie.
  3. Om de gekozen widget op het bureaublad of paneel te plaatsen klik je 2 maal op de gekozen widget en sluit je het dialoog venster af.
Voor het verwijderen van een widget klik je rechts op de widget en kies je de verwijder optie.
 
Procedure3 Configureren van de bureaublad widgets
  1. Ga met je muis over de widget als het goed is verschijnt er een doorzichtige rand rond de widget met een aantal symbolen. Verschijnt deze rand niet dan is waarschijnlijk de widget vergrendeld. Je moet dan eerst de widget ontgrendelen
  2. Om de widget afmeting te veranderen, klik je links in het frame en hou je de muisknop ingedrukt, terwijl je de cursor langzaam verplaatst over het bureaublad.
  3. Wil je de widget roteren klik dan links en hou de muisknop ingdrukt op het pijltje in het frame, beweeg dan de cursor in een cirkel en het frame draait in het beeld mee op de horizontale en verticale positie is een sticky punt daar kan je de widget laten vastzetten mocht je dat willen. Je kan natuurlijk ook de widgets Uitlijnen op elke positie die je wens .
  4. Het veranderen van de inhoud, setting of uiterlijk gaat door weer links te klikken maar nu op de steeksleutel in het frame. In het dialoog venster dat verschijnt kan je dan een keuze maken om de widget aan te passen
 
Procedure 4 Toevoegen en verplaatsen van een paneel
  1. Wanneer je meerdere panelen wenst op het Bureaublad, klik je rechts op een leeg veld in het bureaublad en selecteer je panelen toevoegen uit de lijst. MochItf dit niet werken, dan is waarschijnlijk je bureaublad vergrendel, klik rechts en kies voor ontgrendelen van het bureaublad.
  2. Klik dan op de cashew icoon aan het eind van het paneel om deze te kunnen configureren en aan te passen zoals wordt beschreven in procedure 5 Configuratie van de panelen
  3. Om een paneel te verwijderen, klik je weer rechts met de muis in een leeg deel van het paneel en selecteer je de keuze paneel verwijderen. OpenSUSE vereist echter dat er op zijn minst 1 paneel op het bureaublad staat
 
Procedure 5 Configureren van panelen
De panelen in KDE kan je naar eigen wens aanpassen. Applicaties en widgets kunnen worden gekoppeld aan het snelmenu, in het hoofdpaneel in de toegevoegde panelen. Je kan alles ook weer verwijderen als je dat wens.
  1. Om toegang te krijgen tot de opties voor het huidige paneel, klik je rechts op een lege plek in het paneel en kies dan,>paneel opties en dan> paneel Instellingen. je kan ook helemaal rechts op de cashew klikken. Het paneel veranderd en laat de configuratie mogelijkheden zien. Vergeet niet eerst de widgets te ontgrendelen.
  2. Het verplaatsen van objecten binnen het paneel kan nu door met de muiscursor op een icoon te gaan staan, de cursor veranderd dan in een kompas roos. Klik en hou de muisknop ingedrukt op het icoon, systeemvak, programmastarter of datgene van je keuze dat je wilt verplaatsen. Beweeg de cursor over het paneel en laat de muisknop los als je de juiste plaats hebt gevonden.
  3. Om de ruimte tussen widgets te vergroten voeg je een paneelscheider toe deze sleep je naar de gewenste plaats voor extra ruimte.
  4. Om de grote van het paneel aan te passen klik en sleep je de pijltjes naar links of rechts waardoor het paneel smaller of breder wordt.
  5. Het veranderen van de hoogte van het paneel doe je door op hoogte button te klikken en deze naar boven te slepen
  6. Mocht je het paneel aan een andere schermrand willen klik dan op de schermrand button en sleep deze naar de gewenste rand van het beeldscherm
  7. Wil je extra widgets toevoegen aan het paneel, gebruik dan de keuze widgets toevoegen, versleep deze daarna naar de door jou gekozen positie in het paneel
  8. Het verwijderen van een widget uit het paneel doe je door op dat widget rechts aan te klikken en te kiezen voor pictogram verwijderen. De pictogrammen in het systeemvak zijn verbonden met applicaties die op de achtergrond draaien. Deze pictogrammen kunnen alleen verwijderd worden als de applicatie gestopt is, klik deze rechts aan en kies voor >sluiten
  9. Om te voorkomen dat het paneel en de widgets per ongeluk verwijderd worde kies je voor het vergendelen van het paneel en de widgets.
  10. Voor meer mogelijkheden om het paneel te configureren zoals automatisch verbergen van het paneel klik je op > meer instellingen.
  11. Als alle aanpassingen in het paneel naar je wens zijn klik je op het rode cirkeltje met kruis om de toepassing af te sluiten.
 
Procedure 6 Het bureaublad achtergrond veranderen
Om het bureaublad achtergrond te wijzigen voor b.v, een andere foto, patroon of dia voorstelling gaje als volgend te werk.
  1. 1 Klik rechts in een lege plek op het bureaublad, kies voor> bureaublad Instellen in het dialoog venster.
  2. In de getoonde sectie ,kan je kiezen uit afbeeldingen in de drop down lijst. De verdere configuratie hangt af van de keuze die je maakt wat je gaat gebruiken als achtergrond en hoe je deze wil hebben.
  3. Bijvoorbeeld, een image achtergrond afbeelding:
    • Zet de achtergrond afbeelding op> image
    • geef een positie aan het image.
    • Wil je een achtergrond uit de aangeboden afbeeldingen klik dan op de afbeelding van jou keuze. Wil je een grotere keuze klik dan op > nieuwe achtergonden ophalen.
    • Wil je een afbeelding uit een bestand ophalen klik dan op > openen en selecteer de afbeelding naar keuze.
  4. Stel alles verder in zoals jij wil en klik dan op > ok
 
4.3 Aanpassen van Systeem instellingen
De systeeminstellingen nemen een centrale plaats in om het uiterlijk en het gedrag van veel componenten van de KDE desktop aan te passen. Kies in het start menu > systeeminstellingen.
 
De instellingen zijn gegroepeerd in verschillende categorieën. Als je met de muis over een icoon gaat krijg je meer informatie over de categorie. Bij enkele instellingen moet je inloggen als root om veranderingen door te kunnen voeren
 
Pas de instellingen aan zoals je wenst. De veranderingen vinden pas plaats als je op > toepassen hebt geklikt. Om veranderingen te annuleren die je hebt gekozen kan je klikken op > beginwaarde Om alle veranderingen te annuleren in een categorie klik je op > standaard.
 
Om weer een compleet overzicht te krijgen van systeeminstellingen klik je op > overzicht. Ook kan je rechts bovenin een zoek opdracht intikken ( b.v, scherm beveiliging, bij elke letter die je intikt wordt het zoeken Nauwkeuriger.
 
Er is ook nog een mogelijkheid systeeminstellingen in een tree te tonen. Klik daarvoor op>instellen en selecteer daar de weergavestijl klassieke Boomweergave.
 
 
Index - Vorige - Volgende
 
 
 
 

copyright © 2012 - gratiscursus.be

>